Derfor er det smart å bestille flyreiser med kredittkort

De fleste av oss bestiller flybilletter på nett og betaler med kredittkort. Velger man riktig kredittkort kan den neste flyreisen ens legge grunnlaget for en ny verden av fordeler. Kombinert med medlemskap i de ulike flyselskapenes bonusprogrammer kan bruk av riktig kredittkort gi en muligheten til å fly jorden rundt i businessklasse, tilnærmet gratis. Vi.no viser låntakere hvordan man får dette til.

Det er mange fordeler ved å betale med kredittkort når man skal ut på reise: Gratis reiseforsikring inkludert, betalingsutsettelse, bonuspoeng og rettigheter etter finansavtaleloven er de viktigste. Det er imidlertid veldig viktig å huske å betale hele regningen ved forfall. I motsatt fall vil vinningen fort gå opp i spinningen. Man bør derfor ha god kontroll på egen økonomi før man benytter seg av kredittkort.

Inkludert reiseforsikring

De fleste bankene som tilbyr kredittkort har gratis inkludert reiseforsikring som et tilbud til sine kunder. Felles for alle tilbydere er at man må betale minimum 50 % av reisen med kredittkortet for at forsikringen skal være gyldig. Det er ekstremt viktig å være klar over dette da man i motsatt fall risikerer å stå uten forsikring. Betal flyreise og hotell med kortet og pass på beløpene.

En annen ting å være oppmerksom på er at det kan være betydelige forskjeller i vilkårene blant de forskjellige leverandørene. En reiseforsikring er ikke nødvendigvis en reiseforsikring. Man bør virkelig ta seg tid til å lese vilkårene hos de forskjellige leverandørene for å danne seg et bilde. Man bør undersøke hva som er dekket og hvilke beløpsgrenser og egenandeler som gjelder, og vurdere dette opp mot hvor man skal reise.

Rentefri betalingsutsettelse

De fleste kredittkort tilbyr en periode med rentefri betalingsutsettelse. Det vil si at man ikke betaler renter på beløpet før perioden er ute. Det varierer hvor lang perioden er, men det typiske er fra 30 til 45 dager. Dette er en stor fordel da man kan bestille ferieturen når billettene er billige – selv om man ikke har pengene på konto før neste måned.

Rentefri betalingsutsettelse betyr at det er fullt mulig å benytte kredittkort helt gratis uten noen form for gebyrer eller renter. Den viktige forutsetningen er imidlertid at man betaler regningen ved forfall da rentene etter den rentefrie perioden ofte er skyhøye. Hvor lang perioden blir beror på bankens faktureringsrutiner og når i måneden man bruker kortet. Bruker man det rett etter fakturering blir perioden lengst.

Bonuspoeng

En annen stor fordel med kredittkort er at det gir tilgang til flyselskapenes bonusprogrammer. Man kan for eksempel tjene EuroBonus-poeng som kan benyttes ved reiser med SAS. Det er mange måter å tjene bonuspoeng på. Man kan for eksempel benytte et Trumf Visa når man handler dagligvarer. Da får man 1 % bonus på alle kjøp som kan overføres til EuroBonus-poeng enten med et fast trekk eller ved engangsbetalinger.

Det er også stadig vekk kampanjer hvor man kan få ekstrapoeng. SAS EuroBonus Mastercard er et kort hvor man ofte kan få introduksjonstilbud, hvor man får poeng dersom man melder seg inn som ny kunde. Ofte er det vilkår at man må bruke kortet innen et visst antall dager. Det gjelder å følge litt med og slå til på slike gode tilbud når de dukker opp.

Rettigheter etter finansavtaleloven

Dette er en fordel som mange kanskje ikke er klar over. Men når man bruker kredittkort til å betale med, så har man kjøpsrettslige rettigheter etter finansavtaleloven. Det mest praktiske eksempelet er ved konkurs. Dersom butikken man har handlet hos går konkurs før varen er levert, så kan man som forbruker reklamere til banken som har utstedt kredittkortet og få pengene igjen fra dem.

Rettighetene gjelder ikke bare ved konkurs. Dersom man for eksempel har bestilt en pakkereise og reisen ikke svarte til det som var avtalt, så kan man gå på banken med mangel-kravet dersom reiseoperatøren fraskriver seg ansvar. Dette er en stor fordel kontra det å betale med debetkort. Dersom man betaler med debetkort og leverandøren går konkurs eller nekter å betale prisavslag, så er man mye mer sårbar.

Oppsummering

  • Finne beste kredittkort til sitt behov
  • Bestille minimum 50 % av reisen med kortet
  • Betale tilbake alt ved forfall
  • Kjenne sine rettigheter

Bruk av kredittkort ved bestilling av flybilletter er veldig lurt så lenge man følger de grunnleggende kjørereglene for bruk av kredittkort. Selv med lavt forbruk vil fornuftig bruk av kort kunne gi nok bonuspoeng til en reise etter kort tid. I tillegg er man bedre beskyttet som forbruker. Så da er det bare å begynne å planlegge sin neste drømmereise. God tur og lykke til!